top of page

China is na Rusland het grootste land van Azië. China heeft ongeveer een inwonersaantal van 1,316 miljard. Het is in het oosten begrensd door Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.

Het Chinese vasteland wordt bestuurd door de Chinese communistische partij en wordt de Volksrepubliek China genoemd. Taiwan en andere eilanden vormen de voorzetting van Republiek China genoemd sinds 1950, toen zij totale controle van het vasteland verloren.

Er wordt soms gezegd dat China de oudste of op een na oudste beschaving heeft ter wereld

China is een van de vroegste centra van beschaving en werd vrij vroeg in de wereldgeschiedenis een groot verenigd land met een geavanceerde cultuur op het vlak van kunst en wetenschap.

De eerste dynastie zou al rond 2200 v.Chr. ontstaan zijn, in het huidige Henan. Onder het regime van de Zhou-dynastie (1122 v.Chr. – 256 v.Chr.) ontwikkelde zich de basis voor de latere Chinese cultuur, literatuur en filosofie. Pas in 221 v.Chr. kwam de eerste keizer, Qin Shi Huangdi, aan de macht, die het land verenigde na eeuwen van onrust. Hij liet onder andere het Terracottaleger en de Chinese muur achter toen hij in 210 v.Chr. stierf. De naam China is overigens ook afgeleid van Qin.

bottom of page